פאלאוואן - אותנטיות משגעת
איך להגיע ממקום למקום:
פאלאוואן Palawan הוא האי הקשוח ביותר מבחינת מעברים. רוב המטיילים נוחתים בפווארטו פרינססה או בעגה המקומית: פווארטו. הטיסות לפווארטו תכופות וזולות. טיסה ישירה לאל נידו (המיקום המרכזי למטיילים בפאלאוואן) היא יקרה יותר משמעותית, וכן, נחטפת מהר כשיש מזג אוויר לא משהו - דבר שקורה הרבה כשמטיילים לא בעונה. המטוסים הישירים לאל נידו קטנטנים (עד 50 איש) ולכן בתקופות ביקוש, קשה מאוד להשיג כרטיסים.
המעבר הקשוח ביותר הוא בין פווארטו לאל נידו. מדובר בבנסיעה של כ-6 שעות בוואן מקומי. הוואן נוסע ומטייל בין ערים בדרך ואוסף עוד ועוד מקומיים. המקומיים יושבים במעברים של הוואן והצפיפות מורגשת. עלות נסיעה היא כ-500 פ"פ. הדרך מאוד "באמפית", הרבה מהמורות וקפיצות, לא לבעלי נטייה למחלת ים. יש אפשרות לשכור וואן פרטי בעלות גבוהה יותר, אבל לא בטוח שהחוויה תהיה טובה בהרבה. הדרכים בפאלאוואן משובשות ולא סלולות היטב ולכן קשוחות בהגדרה. תתכוננו נפשית ותתכננו זמן לנוח. אם אתם נוחתים בערב, אולי תרצו להעביר את הלילה בפווארטו ולהמשיך במסע למחרת, כשיש לכם כוחות.
פורט ברטון לאל נידו - 3 שעות. Port Barton to El Nido. הנסיעה קשוחה באותה מידה. פורט ברטון נמצאת באמצע הדרך מפווארטו לאל נידו (כ-3 שעות נסיעה מפווארטו). הרבה מהמטיילים מעדיפים לחלק את הנסיעה ל-2 ע"י עצירה בפורט ברטון. זאת אופציה מעניינת ועם זאת, המשמעות היא שתחוו פעמיים את ה"כיף" הזה של הנסיעה בוואן בדרך לאל נידו. כלכלו דרככיכם בחכמה.
פווארטו פרינססה לסבנג - Puerto Princessa to Sabang. נסיעה של כשעתיים בדרכים עקלקלות. אולי הדרך הקשוחה ביותר שעברנו בפיליפינים. הדרך מפוצצת מהמורות והרכב (הוואן) פשוט מקפץ לו בין המהמורות והבחילה לא מאחרת לבוא. בדרך יבקשו מכם מיסים על שטחים פרטיים (אם תעברו בכאלה), אז תדאגו שיהיה איתכם קצת כסף קטן (אין טעם להתמקח על המיסים האלה, החוקים של הפיליפינים חקוקים בסלע).
אל נידו El Nido
אטרקציות
טור A ו C - מדובר בטיולי שייט שקצת מזכירים את טיולי השייט של האיים בתאילנד. בעיניי, הם שווים הרבה יותר. הנופים משכרים והמים צלולים. חוויה שלא כדאי לפספס.
לאס קבאנס – Las Cabanas ממוקמת לא רחוק מאל נידו. יש שם זיפליין ונוף יפה.
חופים
נקפאן ביץ' - Nacpan Beach חוף ארוך ויפה, עם גבעות קטנות היוצאות מהמים. לא מומלץ ביום חורפי. ועל אחת כמה וכמה ביום חורפי עם אופנוע. הדרכים חלקום ובוציות. מהמורות מכל עבר וגשרים ללא מעקה. בימים יפים, מומלץ בחום.
לישון
באל נידו יש 3 סוגי מקומות לינה: ה"משוגעים" - בקתות על המים, איים מבודדים, ריזורטים מהאגדות, מלונות לירח דבש. עולים בין 2000-3500 ש"ח ללילה (בד"כ יש מינימום 2 לילות) וכמעט תמיד מחזירים את ההשקעה, לאלה שאוהבים להתפנק, אבל עד הסוף. סוג אחר הוא ה"ממוקמים טוב" - מלונות ברמה נמוכה, לפעמים נמוכה מאוד, בעלות סבירה במרכז העיירה. ממש צמודים לכל מה שקורה בעיירה, כל המסעדות, היציאה לטורים (טיולים), בתי ספר מקומיים - ממש לב ליבה של אל נידו. קשה למצוא באיזור מלונות נורמליים כמו שתראו באיזורים אחרים בפיליפינים. לא מובן מאליו למצוא חדר עם מזגן ואולי אפילו עם חלון. תשימו לב שכשאתם סוגרים חדר ממש על החוף (ויש לא מעט כאלה), זה נשמע מפתה מצד אחד ומצד שני, יש סיכוי שתפלו על חדר בגודל של מטר וחצי עם מיטה בודדת ובלי חלון (למי שמכיר מבאר שבע - החדר הקטן של וינגייט). בכל מקרה, תוודאו שבהזמנה מצויין שיש חלון בחדר, קריטי לתחושת הקלסטרופוביה בהוסטלים האלה. הסוג השלישי הוא ה"מרוחקים" - ככל שתתרחקו ממרכז אל נידו לכיוון קורון קורון ודומיו, תוכלו להינות ממלונות כמו שיש בשאר הפיליפינים. מלונות מפנקים, לרוב עם שירות אדיב ובריכות אינפיניטי יפות. החסרון - מרחק ממרכז העיר, מה שאומר שתצטרכו להתנייד עם טרייסיקלים - לא תענוג גדול אבל אפשרי.
הריזורטים ה"משוגעים":
Apulit Island - מלון משוגע על המים, ממש כמו בסרטים. החדרים עצמם לא אטרקציה ואפילו לא כאלה מפנקים, אבל הקטע של המלון הזה זה כל המסביב. אתם על אי בודד, עם כל האטרקציות כלולות במחיר! סנפלינג, קייאקים, שנירקולים, ספינות טרופות ועוד... אנשי המקום ילוו אתכם בכל החוויות האלה וידאגו שתהיה לכם תמורה מלאה לכסף. חוויה כזאת יהיה לכם קשה לשכוח. כשתגיעו לאי, יציעו לכם להירשם לאטרקציות. המלצה שלנו, תירשמו להכל.
Lagen Island - עוד מלון מבית היוצר של רשת El Nido Resorts. הרשת מחזיקה בבעלות גם את Air Swift - חברת התעופה של אל נידו הכוללת מטוסים קטנים של 50 מקומות שנוסעים ישירות מאל נידו למנילה ולהיפך. גם פה מדובר באי בודד עם בקתות על המים. שנורקלים, סיורים באי ושלל חוויות ובעיקר - שלווה.
Miniloc Island - אתם כבר הבנתם, שעל אל נידו ריזורטס יהיה קשה לוותר. מלון נוסף מבית היוצר. פעילויות ימיות ובקתות על המים. מה עוד צריך בחיים חוץ מפרטנר טוב שיחווה איתכם את כל השקט הזה.
Cauayan Island Resort - ריזורט מפנק המציע שלל פעילויות ימיות ופינוקים באי. אמנם אין בקתות על המים, אבל האי הזה כנראה לא יאכזב אתכם. שקט ושלווה ושלל פינוקים ילוו אתכם כאן.
המלונות ה"ממוקמים טוב"
The Nest El Nido Beach Resort - "מומלץ מאוד". "רזורט מפנק על החוף, נהנינו מכל רגע. כולל נהג שהסיע והחזיר אותנו לטיילת בכל רגע נתון, כמו נהג פרטי". קצת מרוחק מהמרכז של המרכז. כ-400 ש"ח.
בוקינג (לא מצאתי באגודה)
Sea Cocoon Hotel - מלון מאוד אהוב על הישראלים שבאים לאל נידו ורוצים להיות במרכז של המרכז. המלון עצמו לא מאוד מיוחד, גם לא כזה מפנק. אבל הוא ממוקם טוב, יש לו מזגן וחדרים ברמה טובה, נקי ויש ארוחת בוקר סבבה יחסית. בקיצור, התמורה למחיר יחסית משתלמת, והכי חשוב, המלון קרוב לקרפים הטעימים ברחוב ולמסעדות חמודות. קרוב גם לסוכנות הנסיעות של אייר סוויפט אם מישהו רוצה לשלם על משקל עודף (מומלץ) לטיסה או סתם לסדר עניינים. תגיעו עם סבלנות... שימו לב שלא לישון בקומות העליונות, אין במלון מעליות! גג קומה שנייה, ואם אפשר - תבקשו עם נוף לים. כיף. כ-400 ש"ח.
Spin Designer Hostel - "יש חדרים לזוג. מיטה קצת קטנה אבל חדר יפה. יש שם מטבח משותף אז בישלנו עם הכלים שלנו יש שם מקרר משותף שאתה שם דברים ואף אחד לא לוקח. מאוד נח. יש שם גנרטור אז מבחינת חשמל זה בסדר." 360 ש"ח לחדר זוגי.
Mansion Buenavista - "מלון/גסטהאוס מנוהל ע"י זוג ממש אדיב (הולנדי ופיליפינית) שדאגו לשהות שלנו להיות ברמה מאוד גבוהה,חדר גדול ונקי, נוף מהמם להרים ולים וארוחת בוקר מפנקת ביותר." כ-200 ש"ח.
Casa Cecilia - "חדרים ברמה מעולה. אין ספק שאפשר למצוא יותר זול, אך שאנחנו הגענו הכל היה מפוצץ וזה היה הכי אטרקטיבי." היינו 3 בנות ועלה לנו 1500 (~106 ש"ח) פזו ללילה לחדר.", "מומלץ".
Villa del Vincejos Hotel - מלון קטן ממש במרכז העיר. כ-80 ש"ח.
Ocean Vista Inn - "בית חב"ד חדש ואנשים מדהימים נמצא במלון. ארוחת שישי בבית חב"ד מאוד מומלץ!".
הריזורטים ה"מרוחקים"
El Nido Bayview Hotel – "מומלץ לזוגות ולמי שרוצה להתפנק". כ-500 ש"ח.
Eco Hotel El Nido - "ממליץ. קרוב לים ולסירות שיוצאות לאיים". כ-200 ש"ח.
Cadlao Resort - "מושלם!". כ-650 ש"ח.
הוטלס קומביינד (לא מצאתי בבוקינג/אגודה)
לאכול אוכל ישראלי:
המסעדה של אלירן – אוכל ביתי ישראלי, חומוס, קציצות דגים, פלאפל סביח חצילים, בישולים, יחס אדיב
פורט ברטון או: פורט בארטון Port Barton
פורט ברטון היא סוג של הודו בפיליפינים. מקום שכוח אל שרוב המטיילים בו ישראלים עם תרמיל על הגב. בפורט ברטון תוכלו לעשות בטן גב ברגוע. אין שם חיי לילה, למען האמת החשמל מפסיק שם בסביבות 6 בערב, אם בכלל יש חשמל (יש להצטייד בפנס ראש טוב עם בטריות ספייר). החופים יפים, יש מקומות טעימים לאכול, בתולי, קסום ויש שיאמרו "אסור לפספס".
חשוב לדעת:
1. מי שאוהב להתפנק, כנראה לא ימצא את עצמו בפורט ברטון. האיזור מתאים יותר לסטלנים ופחות לזוגות בירח דבש.
2. הזמנה מראש של מלונות/הוסטלים: באינטרנט תמיד נראה שהכל תפוס. אומרים שאם תוסיפו קצת כסף ימצאו לכם חדר. לא בטוח שהייתי בונה על זה כי בערב חשוך ואין חשמל ברחוב ולכן ההמלצה היא כן להזמין מראש.
כמה זמן לבלות בפורט ברטון?
פה המזג אוויר הוא הקובע העיקרי. מאחר ומדובר באיזור בתולי ופחות מפותח, די קשוח לבלות בפורט ברטון במזג אוויר לא נח. אם נפלתם על מזג אוויר טוב ובא לכם להסתלבט באווירה אותנטית - 3 לילות ו4 ימים. אם מזג האוויר לא שיחק לכם ואתם לא נהנים מהשקט ואווירת הסטלה - לילה אחד או לוותר.
שימו לב שלילה אחד יחלק לכם את הנסיעה הלא קלה לאל נידו מבחינת זמן נסיעה, ככה שמי שסובל מנסיעות ארוכות, כדאי לו לשקול לבלות לילה בפורט ברטון.
לישון
Summer Homes - "מקום מדהים על הים! בכניסה יש 4 בקתות בצבעים שונים. החדר היה מרווח, עם מאוורר וכילה מעל המיטה. המיטה אומנם קצרה אבל הסתדרנו יפה. יש אבטחה בלילה, וואי פיי עד 10 בלילה, והכי חשוב יש חשמל 24/7 שבניגוד לשאר המקומות שבהם החשמל נגמר ב18:00. המחיר כולל ארוחת בוקר". מחיר: 1120 פזו לחדר לזוג.
טריפ אדווייזור (לא מצאתי בבוקינג/אגודה)
Pisces Garden - "יש מים חמים. מזגן אין פה כמעט בשום מקום אבל יש מאוורר וממש סבבה". מחיר: 900 פזו לחדר של 3.
טריפ אדווייזור (לא מצאתי בבוקינג/אגודה)
JBR Tourist Inn – כדאי לדבר איתם בפייסבוק. "אחלה", "מקום נחמד לישון בו". 800 פזו לחדר עם מאוורר.
Ferranco tourist inn - "מקום נחמד לישון בו ספורט ברטון". 2100 פזו לחדר זוגי עם מזגן.
Rubin resort - "מקום נחמד בפורט ברטון". 2100 פזו לחדר זוגי עם גישה לבריכה.
White Hauz Inn - "מקום לישון בו בפורט ברטון". 1540 פזו לחדר זוגי, כולל ארוחת בוקר.
טריפ אדווייזור (לא מצאתי בבוקינג/אגודה)
לאכול:
מקום של פנקייקים
מסעדה צרפתית
אטרקציות:
פאב עם הופעות
פוארטו פרינססה (פווארטו) Puerto Princessa
כשמגיעים בטיסת פנים ממנילה נוחתים בפורטו פרינססה.
אין מה לעשות בה יותר מדי. יש 2 אטרקציות מרכזיות בעיר - איילנד הופינג (טיול בין איים) ונסיעה לנהר התת קרקעי בסבנג.
בגדול, עדיף ישר לעבור ממנה ליעד הבא, אם זה אל נידו, פורט ברטון או סבנג.
העיר משמשת בעיקר כעיר מעבר למקומות האלה. עם זאת, אם הגעתם גמורים מעייפות לפווארטו, עדיף שתשארו ללילה באחד המלונות המקומיים הקרובים לשדה התעופה. משם תוכלו להמשיך בבוקר או כשתצברו כוחות לנסיעה. הנסיעות באי הן קשות ולא נעימות בכלל וצריך אנרגיות כדי לשרוד אותן. אם הגעתם עייפים, תקחו חדר, שימו מזוודות ולכו לאכול ארוחה אצל יוסקה. תקומו בבוקר עם כוחות מחודשים להרפתאות הבאות באי.
אטרקציות
איילנד הופינג - טיול בסירה בין איים. לא שמעתי על הרבה אנששים שעשו את הסיור. מי שהיה לא חשב שזה סיור חובה. חלק נהנו.
הנהר התת קרקעי בסבנג - ראו למטה תחת הכותרת 'אטרקציות' בסבנג
שייט גחליליות
לישון
Islands Stay Hotel – נח, נקי, מחיר סביר, 5 דקות משדה"ת, מרכז העיר. כ-1200 פ"פ.
Hue Hotels & Resorts - יוקרתי. חדש. מיקום טוב (מול קניון גדול עם קולנוע), חדרים ענקיים, בריכה על גג המלון, ארוחת בוקר ענקית, "הכל ברמה הכי גבוהה שיש", מחיר הוגן. כ- 1900-2700 פ"פ ללילה לחדר זוגי.
אוכל ישראלי
יוסקה Yoske Restaurant - יין וארוחת שבת, חומוס שקשוקה, פלאפל קבב, שניצל ודגים, טחינה פיתות, סלט חצילים
סבנג Sabang
אטרקציות
הנהר התת קרקעי - נחשב לאחד מ7 פלאי תבל. מדובר בסיור בנהר תת קרקעי שבמשך שנים עיצב את הסלעים מעליו בצורות מעניינות ויפות. חוויה נחמדה לכל הדיעות, מזכירה מעט שייט בתוך מערת הנטיפים. הדמיון המפותח של הפיליפינים, מביא את החוויה למשמשעת מאוד (מקבלים מין ווקי טוקי שמסביר על כל הצורות השונות של הסלעים במערה, כשהנהג של הקייאק מצביע עם פנס לכיוון שאליו צריך להסתכל. במערה צריך להיות בשקט מוחלט). הדיעות חלוקות לגבי שווי הנסיעה, האורכת כשעתיים בדרכים לא קלות בוואן. ובתקופות עמוסות, נדרשות שעות המתנה ארוכות במקום עד שנכנסים לנהר, כאשר הטיול בנהר קצר יחסית. יש שיבחרו לישון בסבנג כמונו. סבנג היא מקום קטן ומיוחד. אין שם הרבה מה לעשות מעבר לנהר התת קרקעי ויש שם 2 מלונות מרכזיים שרוב ה"קטע" הוא השהייה בהם. גם כאן, כמו בכל עיירה קטנה שאין בה הרבה אטרקציות, מזג האוויר הוא שייקבע את ההנאה שלכם מסבנג. דלויון (ראו בהמשך תחת הכותרת 'לישון' בסבנג), הוא מלון קסום ומהמם ביופיו במזג אוויר טוב. גם המלון השני שרידן, הוא מלון יוקרתי וקצת יותר מפותח, במזג אוויר לא טוב, עדיף לשהות בו.
לישון
Daluyon Beach and Mountain Resort - מלון קסום ומהמם ביופיו במזג אוויר טוב. יש לו חוף כמעט פרטי ובתולי, המלון עצמו מחולק לבקתות דו קומתיות עם נוף לים. המלון עצמו ירוק ומלא צמחייה, יש שם בריכה קטנה ושולחן סנוקר ישן ואפילו חדר כושר קטנטן עם מכשירים מקום המדינה. הכיף הוא בארוחת הבוקר בתוך כל הירוק הזה. ארוחת הבוקר מצויינת. אם תרצו לאכול ארוחות נוספות, הן טעימות באותה מידה אבל המחיר יקר. הם בונים על זה שלא תרצו לעשות הליכות בעיירה כדי להגיע למקום שאפששר לאכול בו. האפשרויות הקולינריות באיזור לא מדהימות וההליכה מהמיקום המבודד של מלון דלויון די ארוכה. במזג אוויר גשום, תיאלצו לקפץ בין שלוליות כרבע שעה רק כדי לחזור למלון. דלויון נמצא בשטח פרטי ולכן תידרשו לשלם מס על כניסה של הרכב איתו תגיעו למלון (כמה פ"פ בודדים).
Sheridan Beach Resort & Spa - מלון יוקרתי יחסית. קל יותר להגיע אליו ממרכז העיר ומהאיזור ממנו יוצאות ההסעות לאל נידו (הוא אינו נמצא בשטח פרטי כמו מלון דלויון. יש לו בריכה גדולה וארוחות בופה שוות ביותר, שניתן להגיע אליהן גם בלי לשהות במלון, בתשלום סימלי יחסית למבחר. "אם תרצו מלון שיש בו מים חמים וחשמל 24 שעות, הוא נמצא חמש דקות מהמשרדים של הנהר התת קרקעי, אבל יקר מאוד"."כשעה וחצי נסיעה מפוארטו פרינססה. המלון נחשב למלון ברמה טובה"
לפניכם סרטון של סער קארה על פאלאוואן: